Secomsa ha recollit 4,46 tones de residus especials a 12 municipis del Baix Camp –Maspujols, Vilaplana, l’Aleixar, Alforja, Prades, Botarell, Les Borges del Camp, Riudoms, Riudecols, Montbrió, L’Albiol i Almoster– durant 37 dies d’estada de la deixalleria mòbil, tot i la situació de pandèmia per la COVID-19. Això ha estat possible gràcies a la col•laboració dels ajuntaments, a l’esforç logístic del personal de l’empresa i a la participació de 434 persones de la ciutadania.
La ruta va començar a Maspujols el passat 1 de juliol. Des de llavors, el servei ha estat present a dos municipis cada setmana amb l’objectiu d’arribar-ne a una trentena, segons el calendari establert fins a finals del 2020. Dels municipis visitats fins ara en l’ordre següent, aquestes són les dades més rellevants sobre la recollida:
- Maspujols. En 4 dies, 38 persones han portat 140 kg de residus entre els que, comptabilitzats per unitats, destaquen: piles (25%), residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE, 21%), bombetes i fluorescents (16%), tòners (10%) i tèxtil (7%). L’aportació de residus també ha estat per part del personal de l’escola de Maspujols, que ha aprofitat per portar equips informàtics obsolets i tòners acumulats.
- Vilaplana. Durant 2 dies la deixalleria ha rebut 37 persones que han dut 260 kg de residus. Les xifres més destacades pel que fa a materials reciclats han estat: residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE, 29%), CD/DVDs (16%), tòners (11%), fluorescents i bombetes (6%) i pintura (5%).
- L’Aleixar. Secomsa ha recollit 200 kg aportats per 29 persones durant 3 dies. En aquest municipi, la recollida més rellevant ha estat: piles (22%), bombetes i fluorescents (21%), tèxtil (14%), RAEE (12%), pintura (10%) i oli vegetal (8%).
- Alforja. La deixalleria mòbil ha estat 2 dies a Alforja, una tarda i un matí en què ha atès a 36 persones que han portat 380 kg de residus especials: tèxtil (21%), RAEE (12%), piles (11%), pintura (10%), plàstic (10%), ferralla (9%), entre d’altres.
- Prades. Els 4 dies d’estada a Prades, municipi que ja disposa de deixalleria, han obtingut un resultat de 16 persones ateses i un total de 320 kg de residus recollits, entre els que destaquen: tèxtil (40%), piles (17%), ferralla (9%) i RAEE (9%).
- Botarell. En 2 dies, 10 persones han aportat 140 kg de residus. Els percentatges més rellevants són: tèxtil (51%), radiografies (22%), piles (13%) i oli vegetal (8%).
- Les Borges del Camp. La deixalleria mòbil ha estat 4 dies en els quals 51 persones han dut 740 kg de residus especials, principalment: tèxtil (38%), piles (16%), RAEE (9%) i CD/DVDs (8%).
- Riudoms. Durant 4 dies al municipi, el personal de Secomsa ha rebut a 64 persones i ha recollit 400 kg de deixalles. Respecte als residus especials aportats, els més nombrosos han estat: petita ferralla (37%), piles (20%), CD/DVDs (9%), xeringues (8%), tèxtil (7%), RAEE (5%) i petit electrodomèstic (5%).
- Riudecols. En 2 dies han visitat la deixalleria 71 persones que han dut 820 kg de residus especials, on destaquen: piles (58%), RAEE (9%), bombetes (6%) i petita ferralla (5%).
- Montbrió, L’Albiol i Almoster. Per últim, les dades recollides fins ara sobre els darrers municipis visitats són: Montbrió, on durant 4 dies el personal de la deixalleria ha atès a 58 persones i ha recollit 700 kg de deixalles especials; l’Albiol, on 4 persones han aportat 40 kg en 2 dies, i Almoster, on en 4 dies, 20 persones han estat ateses i Secomsa ha recollit 320 kg més.
Durant la ruta pels municipis, el personal de Secomsa també ha realitzat una tasca informativa i d’aclariment de dubtes a la ciutadania, i visites a diferents grans productors, com establiments comercials, restaurants i cases rurals, per ampliar l’efectivitat de la tasca de reciclatge. El suport dels ajuntaments també ha contribuït en l’èxit de la recollida a la major part dels municipis, especialment per la difusió del servei a través de diferents mitjans de comunicació i xarxes socials municipals. Pel que fa a la ciutadania, en conjunt ha mostrat implicació, interès pel medi ambient i compromís per continuar fent una bona tasca de reciclatge.
La presidenta de Secomsa, Rosa Maria Abelló, agraeix “la bona acollida i l’ús que s’està fent de la deixalleria mòbil” i demana “continuar reservant els residus especials a casa fins a la propera visita, ja que és responsabilitat de tots i totes preservar el medi ambient i procurar que els residus tanquin el cercle de l’economia circular”. A més, afegeix, “hem de reciclar encara més per assolir el compliment de la normativa europea per a aquest any 2020, per la qual els municipis, sota sanció de multa per als ajuntaments, han de reciclar el 50% dels residus que es produeixen”.