El 18 de maig es va posar en marxa la nova proposta pedagògica de Secomsa, adreçada als centres d’ensenyament de la comarca i de fora de la comarca, especialment als de secundària obligatòria. Aquesta proposta arriba després d’uns anys en què s’havien reduït les campanyes d’educació ambiental a la comarca, i després que la pandèmia va aturar la posada en marxa d’aquesta proposta pedagògica, que es basa sobretot en la visita a les plantes de tractament de residus del Baix Camp, ubicades a Botarell.
Concretament, l’inici s’ha posat en marxa gràcies a la visita de 3 grups de 5è de primària de l’escola Beat Bonaventura de Riudoms, amb un total de 39 alumnes. L’activitat consta de dues parts: una activitat educativa que es fa a l’aula d’educació ambiental i una visita a les instal·lacions, la planta de compostatge i la planta de tractament mecanicobiològica. La visita es realitza mitjançant un trenet, tipus minibus, que Secomsa va comprar de segona mà i que ha rehabilitat adequadament.
Mitjançant el vehicle es facilita la realització de la visita per ensenyar els processos de tractament dels residus que es fan dins les plantes, i per major seguretat d’alumnes i persones treballadores, tenint en compte que les plantes de tractament de residus són instal·lacions industrials i hi circulen camions i altres vehicles. La visita inclou la deixalleria comarcal i el nou espai de tractament de les fracció vegetal. Des de Secomsa també es facilita material educatius als centres d’ensenyament per tal que puguin treballar a l’aula prèviament els conceptes bàsics i l’alumnat conegui què va a visitar abans d’arribar-hi.
La presidenta de Secomsa, Rosa Abelló, ha explicat que “considerem molt importants les visites a les plantes de tractament per ajudar a conscienciar i sensibilitzar la població sobre la necessitat de millorar la quantitat i la qualitat dels residus recollits selectivament”, per acostar la comarca als objectius europeus de l’any 2030. Abelló ha explicat que Secomsa es planteja obrir la proposta pedagògica a altres col·lectius ciutadans com associacions de veïns, de dones, de joves, entre altres.
També ha avançat que l’empresa pública comarcal està treballant en la extensió del sistema porta a porta de recollida selectiva per tal de millora els percentatges de recollida selectiva dels diferents municipis del Baix Camp.