Un moment de la sessió de demostració del desfibril·lador aconseguit amb la Bona Brossa a Vilanova d'Escornalbou

El municipi de Vilanova d'Escornalbou va aconseguir a finals de l'any passat el repte del programa la Bona Brossa de millorar la recollida selectiva de les diferents fraccions dels residus i acostar-se el màxim possible al 60 per cent. En un any, els habitants del primer municipi pilot de la Bona Brossa han aconseguit arribar al 56 per cent, quan dotze mesos enrere estaven al 34 per cent.

A banda de les dades generals, és molt interessant ressaltar que amb el projecte la Bona Brossa, els veïns i veïnes de Vilanova d'Escornalbou han reduït un 28 per cent la fracció resta, la més cara de tractar, mentre que han arribat al 62 per cent de recollida selectiva de fracció orgànica, al 19 per cent de recollida selectiva d'envasos i al 5 per cent de paper i cartró.

Amb aquestes bones dades s'han aconseguit els diners per comprar un desfibril·lador per al municipi, que era el projecte que veïns i veïnes de Vilanova havien escollit. A més properament es realitzaran activitats per fomentar hàbits de vida saludables.

Poc abans de les festes de Nadal, es va fer un acte al municipi en què es van donar a conèixer aquestes dades, es va fer una primera formació sobre l'ús del desfibril·lador i es va emplaçar el veïnat per escollir el projecte on invertir els diners aconseguits amb la recollida selectiva el proper any.

Altres municipis pilot

Pel que fa als altres municipis pilot que estan treballant amb la Bona Brossa, l'Aleixar ha incrementat un 202 per cent la recollida selectiva de fracció orgànica, un 34 per cent els envasos, un 25 per cent el paper cartró i un 106 per cent el vidre. A més ha reduït un 32 per cent la recollida de la fracció resta. L'Aleixar preveu fer un parc de salut amb els diners que aconsegueixi amb la recollida selectiva, mantenint i incrementant aquests percentatges. L'Aleixar partia d'un 17 per cent de recollida selectiva i ara ja s'ha situat al 41 per cent però encara ha de millorar per arribar al 60 per cent.

L'altre municipi on ja està en marxa la Bona Brossa, Maspujols, ha passat del 25 per cent al 41 per cent de recollida selectiva. En aquest l'orgànica s'ha incrementat un 79 per cent, els envasos un 51 per cent, el vidre un 28 per cent i el paper s'ha quedat pràcticament igual. La resta s'ha reduït en un 21 per cent. Maspujols vol destinar els diners que aconsegueixi amb la recollida selectiva a millorar l'espai de la piscina municipal com a centre de relació i convivència del municipi.

Per últim, Riudoms és l'últim municipi que s'ha incorporat a la Bona Brossa, just a finals de l'any passat, i destinarà els diners que obtingui a entitats relacionades amb la recerca contra el càncer i l'ajut a les persones afectades.